Näillä sivuilla kerron mittakaavan 1:12 nukkekotieni rakentamisen vaiheista. Nukkekotini ovat Nehafo, Siranda ja Joulumökki.
NUKKEKOTI NEHAFO:
Nukkekoti Nehafo on "alusta loppuun oma luomus".
Piirtämistä, piirtämistä kesällä ja syksyllä 2006...
Kuva 1: Tein tietokoneelle excel-ohjelmalla piirustukset, ensin "pääpiirustukset" ja sitten piirustukset joihin sisältyy seinien värit. Käsin olen piirtänyt monta kuvaa mm. miten ovet ja ikkunat sijoitan seinälevyille, porrasaukot lattialevyihin jne.
Alunperin minun oli tarkoitus rakentaa vain "päätalo". Ajatus "kellarikerroksesta" tuli myöhemmin.
NUKKEKOTI NEHAFON KOKO:
- Leveys kellarikerros 87 cm ja "päätalo" 80 cm. Lisäksi vieressä Talvipuutarha.
- Koko talon korkeus 137 cm + savupiippu (teen "joskus").
- Päätalon huonesyvyys noin 38 cm ja huonekorkeus 25 cm. 4 kerrosta.
- Kellarikerroksen huonesyvyys noin 46 cm, huonekorkeus 22 cm
- Lisäksi talon edessä on osittain kaksikerroksinen kuisti portaineen.
Materiaalina on 12 mm:n mdf-levy. Ulkokatto on 6 mm:n vaneria.
Puuvalmiina ostetut ulko- ja sisäovet sekä ikkunat, jotka maalasin pääosin valkoiseksi - 18 ikkunaa ja 8 ovea!
Ulkoväri on voimakas sininen, vähän violettiin vivahtava.
Ulko- ja sisämaalaus puolihimmeällä Helmi-kalustemaalilla.
Sahaaminen, pianosaranoiden kiinnitys, seinä- / lattialevyjen toisiinsa kiinnitys tapahtui kotipaikkakunnan kansalaisopiston puutyöpiirissä. "Päätalo" lukuvuotena 2006 - 2007 ja kellarikerros 2007 - 2008.
Kaikki maalaustyöt tein kotona.
TALON HUONEET:
- Kellarikerroksessa takkahuone, kodinhoitohuone ja pieni kylpyhuone, ruokakellari - apukeittiö, varastotila. Takkahuoneesta on sisältä käynti Talvipuutarhaan.
- Ensimmäisessä kerroksessa pääsisääntuloaula (portaat ylös), keittiö ja ruokasali.
- Toisessa kerroksessa aula (portaat ylös), olohuone ja vanhempien makuuhuone.
- Kolmannessa kerroksessa aula (portaat ylös), pikkutyttöjen huone ja kylpyhuone - sauna.
- Neljännessä eli vinttikerroksessa poikien huone ja isojen tyttöjen huone.
Digikuvia on vasta maaliskuusta 2007 alkaen, jolloin ostin ensimmäisen digikamerani ja aloitin oman blogin.
Kuva 2: Etuovet, vielä irrallaan 17.3.2007.
Kuva 3: Pianosaranat etuoviin 22.3.2007.
Kuva 4: 22.3.2007 nukkekodin "päätalo" näytti tällaiselta, kuvattuna etuseinä ja päädyt sisältä. Kuvasta puuttuu siis takaseinä, välilattiat / -katot ja talon osat ovat vielä saranointia lukuunottamatta irrallaan.
Osa huoneiden seinistä tulee olemaan maalipinnalla, osan tapetoin yms.
Kuva 5: "Nukkekotilistojen" maalaus on työn alla huhtikuussa 2007. Arlan fetajuustopakkauksen siniset muovikorit ovat hyviä apuvälineitä mm. maalauksessa.
Kuva 6: Huhtikuussa 2007 kasasin nukkekodin päätalon osat puutyöpiirissä. Talon kuljettaminen henkilöautolla ei ollutkaan ihan yksinkertaista!
Huhtikuussa tuli kiire valmistella "päätalo" kansalaisopiston kevätnäyttelyyn.
Kuvat 7 ja 8: Kun olen itse suunnitellut ja rakentanut talon, niin jostain syystä minun taloni ei ole ihan symmetrinen esim. takanurkat ovat erilaisia! Piti kehitellä erilaisia versioita nurkkalaudoitukseen.
Yllä oleva kuva on toinen nukkekodin takanurkista ja se on tehty kolmesta eri rimasta. Eli kaksi rimaa, joiden leveys on 15 mm ja paksuus 3 mm sekä välissä epäsymmetristä nurkkaa tasoittamassa ohuen ohut rima, jonka leveys on 3 mm ja joka on toiselta puolelta kaareva. Rimat on liimattu puuliimalla.
Alla oleva kuva on osa toista etunurkkaa:
Kuvat 9 ja 10: Ja ei varmaankaan olisi mummini arvannut, mihin pojantytär käyttää häneltä "perintönä" saatuja, nyt jo yli 30 vuotta vanhoja koristenauhoja.
Kuva 11: Yllä olevassa kuvassa Nehafon "päätalo" 21.4.2007 kansalaisopiston näyttelyyn lähtövalmiina.
Kuva 12: Blogissani kerroin 1.5.2007:
"Kansalaisopiston kevätnäyttely avattiin tänään ja näyttely on avoinna ensi sunnuntaihin saakka. Siellä oli paljon erilaisia kädentaitoja osoittavia, hienoja talven työn tuloksia; puukkoja, koruja, tilkkutöitä, nyplättyjä liinoja ja ristipisto- ym. liinoja, kansallispukuja, metallipunontaa, pajutöitä, keramiikkaa, posliininmaalausta, monenlaisella tekniikalla tehtyjä tauluja, entisöityjä huonekaluja jne. Ja siellähän oli myös minun nukkekoti Nehafo ("päätalo")."
"Ruokahalu kasvaa syödessä", sanotaan. Muutin alkuperäisiä suunnitelmiani (mistä seuraa tiettyjä lisäongelmia) ja päätin rakentaa erillisen kellarikerroksen nukkekotiin, jolloin sain lisätilaa.
Piirtelin kesän 2007 aikana kellarikerroksesta monta pohjapiirrossuunnitelmaa ja käyttötarkoituskin muuttui rakentamisen aikaan monta kertaa.
Kuva 13: Syyskuussa 2007 alkoi kellarikerroksen rakentaminen, kansalaisopiston puutyöpiirissä. Kotona tein taas kaikki maalaustyöt. Tämä kuva on ulkoseinien maalauksesta. Maalauspaikka on saunan lauteilla.
Kuva 14: Ja taas puuvalmiita ikkunoita ja ovia maalaamaan!
Ennen joulua 2007 olin ruuvannut kellarikerroksen sisäseinät ja lattia- / kattotasot toisiinsa. Tammikuun alussa 2008 jatkui kansalaisopiston puutyöpiiri joululoman jälkeen ja sain ruuvattua kaikki ulkoseinät.
Kuvat 15 ja 16: Kellarikerros näytti 12.1.2008 tällaiselta eli ulko- ja sisäkuvaa.
Vasemmalle tulee takkahuone, josta on ovi talon päätyyn sijoittuvaan talvipuutarhaan. Takkahuoneen ja vieressä oikealla olevan porrasaulan / kodinhoitohuoneen ja pienen kylpyhuoneen välisessä seinässä olen ottanut mallia Marian Nukkekoti Väinölästä.
Oikealle tulee ruokakellari ja sen takana on varastotilaa, jonne on sisäänkäynti sekä porrasaulasta (= kaareva oviaukko) ja ulkoa talon päädystä. Viimeksi mainittu mahdollistaa sen, että varastoa voi ihan oikeasti käyttää varastona.
Kotona ainoa suurempi tila, jossa mahduin työskentelemään "likaisissa töissä" (= maalaus, kittaaminen yms.), oli tässä vaiheessa sauna ja saunan pesuhuone.
Kuva 17: Tuumailin mielessäni pitkään, mistä materiaalista tekisin nukkekodin sisäovien ovenkahvat. Pieniä, mutta tärkeitä yksityiskohtia.
Yllä olevassa kuvassa on tietokoneen sisältä purettuja vastuksia, joihin olin purkaessa jättänyt kumpaankin päähän rautalangan pätkän. Näihin "rautalangan pätkiin" pujotin pikaliimaten pienen pieniä helmiä.
Kuva 18: Valmis ovenkahva näyttää tällaiselta. Sitä ei siis voi painaa alaspäin kuten oikeaa ovenkahvaa.
13.4.2008 sain vihdoin ruuvattua Nukkekoti Nehafon ulkokaton paikalleen.
Katto on 6 mm:n vaneria, jonka maalasin ulkopuolelta Osmo puuvahalla, väri kyyhkynharmaa ja sisäpuolelta tummansinisellä Helmi kalustemaalilla. Katon harjalla on pianosarana. Katto on ulkoapäin päällystetty sinisin bambutabletein ja lisäksi parilla kyyhkynharmaalla rimalla.
Kuva 19: Yllä oleva kuva: Katon rakentamistarvikkeita.
13.4.2008 katon rakentamista olohuoneessamme:
Kuva 20: Toisen puolen (= avautuva osa) katosta liimasin vaakatasossa ennen kuin nostin katon talon harjalle, jolloin oli helpompaa asetella painoja liimauksen ajaksi. Sitten tarvitaan kattoon vielä reunalautoja.
Kuva 21: Talon takaosaan tulevan katon osan ruuvasin neljällä ruuvilla seiniin kiinni. Käsin. Nyt olisin tarvinnut sitä akkuporakonetta, josta jo esitin kotona lahjatoiveita menneellä viikolla. Nukkekotirakentamisessa tarvitaan näköjään kaikenlaisia virityksiä. Meidän huushollissa kun ei ole kunnon puristimia, niin bambutabletin liimauksen painona on ohut vanerilevy ja paksu kirja sekä pari vanhaa puristinta.
Kuva 22: Katon ulkoreunoille liimasin valkoiset rimat.
Sitten koitti SE SUURI PÄIVÄ 24.4.2008, kun Nukkekoti Nehafo siirrettiin vihdoin oikealle paikalleen olohuoneessamme. . Meni muuten olohuoneen kalustaminen "uusiksi".
Kuva 23: Paljon on vielä kesken mm. savupiippu, kuisti ja ulkoportaat eteen toiseen kerrokseen. Sisätiloissakin on vielä paljon tehtävää...
Kuva 24: Talo on pienehkön vanhan kirjoituspöydän päällä. Koska pöytälevy oli liian pieni, laitoin sen päälle irtolevyt. Ne ovat noin 30 vuotta vanhojen keittiön kaapiston ovia, jotka ovat olleet 10 - 20 vuotta varastossa. Siistit ja kauniin värisetkin! Kierrätystä taas kerran.
Talon korkeus on 137 cm, pöydän korkeus on 72 cm. Joten jopa minun pitkänä immeisenä pitää nousta jakkaralle kun aloitan vinttikerroksen remontin!
Kuva 25: Tässä kuvassa Talvipuutarhaa ei ole vielä yhdistetty itse nukkekotiin.
Kuva 26: Vaan Talvipuutarha on vasta kokeilumielessä sijoitettu talon viereen. Talvipuutarhalle en ole siis vielä tehnyt juuri mitään. Ideahan tulee olemaan sellainen, että talon takkahuoneesta pääsee suoraan Talvipuutarhaan.
Kuva 27: Lähikuva Talvipuutarhan sokkelin pintamateriaalista. Itse sokkeli on mdf-levyä (kehikko). Pinnalle olen liimannut Erikeeperillä pieniä simpukoita, jotka ovat noin 30 vuotta vanhoja ja kotoisin Välimeren maista.
Kuva 28: Itse talon sokkeli on puukehikko, jonka rakentelin erään kodin koneen mukana tulleesta pakkausmateriaalista, maalasin tummansinisellä maalilla ja päälle graniittikivimaalia (harmaa-musta).
Tätä sokkelia varten oli kaikki materiaali omasta takaa, ei siis tarvinnut tätä tehdessä ostaa mitään. on muuten aina haasteellisempaa tehdä jokin kokonaisuus kotona olevasta "jämämateriaalista" kuin mennä suoraan kauppaan ostamaan materiaalia. Pidän tästä haasteellisuudesta ja että joutuu miettimään, että "mitenkähän sitä tekisi".
2008 vaihtui vuodeksi 2009 ulkoterassia suunnitellen ja rakentaen:
Kuva 29: Ulkoterassi rakenteilla 21.1.2009.
Joulukuun 2008 lopulla aloitin ihan konkreettisesti suunnittelemaan ja yhtäaikaa myös rakentamaan Nukkekoti Nehafon eteen osittain kaksikerroksista terassia.
Terassi on kaksikerroksinen, koska terassilta pääsee portaita talon pääulko-ovelle. Nehafon kellarikerroksen tekemisen jälkeenhän talon pääovi jäi toiseen kerrokseen ja tarvitaan ulkoportaat.
Suurin osa terassia siirretään syrjään kun talon isot etuovet avataan ja osa terassia on etuovissa kiinni.
Kuva 30: Yllä olevassa kuvassa Juliana-äiti, Wilhelmina ja Emma-mummi miettivät, miten portaat tehtäisiin.
Kun rakennan, suunnittelen samalla ja muutan suunnitelmia! Olen enimmäkseen rakentanut "jämä" - materiaaleista esim. aikaisemmasta nukkekotirakentamisesta ja muusta rakentamisesta jääneistä materiaaleista, ilotulitusrakettien puutikuista, kasvimaalle tarkoitetuista puisista "nimisäleistä" (tulee muuten hyviä porraslautoja!), hammaslääkärin poranteristä.
Sorvatut terassipylväät ja -kaiteet olen ostanut puuvalmiina tätä projektia varten sekä tietysti niihin valkoisen maalin (= Helmi - kalustemaali, puolihimmeä). Ostin sorvattuja pylväitä noin 70 kpl. Kun kesken rakentamisen muutin suunnitelmia eli laajensin terassia, niin eihän ne riitä! Pitää hankkia lisää.
Kuva 31: Yllä olevassa kuvassa on terassin nurkkapylväitä. Olen rakentanut ne ilotulitusrakettien puutikuista, omista varastoista löytyineistä puuhelmistä ja hammaslääkärin poranteristä.
Sain vähän aikaa sitten mielenkiintoisen postipaketin Etelä-Suomesta - suuren määrän hammaslääkärin erilaisia poranteriä (käytettyjä - desinfioituja). Kiitos Raili! Tässä on nyt löytynyt niille ensimmäinen käyttömahdollisuus.
Kun asun kaukana nukkekoti- ja askartelukaupoista, on pakko ideoida, miten käyttää itsellä jo olemassaolevaa materiaalia nukkekotirakentamisessa. Ja tulee tosi hyvä mieli, kun tekee jonkun uuden oivalluksen!
Joululahjaksi (2007 ja 2008) saadut Proxxonin pienoissirkkeli ja Dremel-pora ovat olleet ahkerassa käytössä.
Kuvat 32 ja 33: Valmis ulkoterassi on valmis 13.4.2009, vihdoinkin - melkein puoli vuotta meni rakentaessa!
Vasemmalla ja oikealla oleva toisen kerroksen kapea osa terassia on nukkekodin ovissa kiinni. Terassin kaksiosainen keskikohta ja koko alakerta rappusineen siirretään pois, kun nukkekodin etuoviseinät avataan.
Kaikki "saumakohdat" eli kun terassin kiinteät osat liittyvät irto-osaan olivat haasteellisia tehdä. Sai olla tosi tarkkana, mutta ainakin nyt näyttää siltä, että onnistuin.
Kuvat 34 ja 35: Portaat on tehty valmiista "porraspuista", porraslaudat on puutarhaan tarkoitettuja "nimisäleitä". Kaidepuut ja sorvatut terassipylväät ovat Eurominituotteita, jotka maalasin valkoiseksi. Rappusten pylväiden metalliosat ovat painonappitarvikkeista.
Kuva 36: Terassilla olevat pöydän ja tuolit olen itse tehnyt.
Kuva 37: Nehafon naisväki harrastaa puutarhanhoitoa. Heillä on kukkien ja viherkasvien ruukkupuutarha terassilla.
Kuva 38 ja 39: Tästä siis on pääsisäänkäynti terassin alakertaan, josta pääsee taloon sisään kellarikerrokseen (kuvan ovi). Rappusia pitkin pääsee ulkokautta terassin toiseen kerrokseen Nehafon pääulko-ovelle.
Kuva 40: Jos tarkkaan katsoit edellä olevia valokuvia, saatoit huomata, että toisen kerroksen pääulko-oven yläpuolella on jotakin. Siellä istuu talon suojelusenkeli, jonka olen saanut nukkekotikerhon swapista, Tuulalta.
Kuva 41 ja 42: Tammikuussa 2014 sähköistin pohjakerroksen, koska sen huoneet ovat syvemmät ja täten pimeämmät kuin talon neljä muuta kerrosta, joihin ei siis tule nyt sähköä. Pohjakerroksessakin vain täydensin sähkölampuilla ei-sähkölamppuja. Koska pidän näistä aikaisemmin tekemistäni ei-sähkölampuista.
Koska Nukkekoti Nehafon pääovi on toisessa kerroksessa, rakensin vuonna 2009 nukkekotiin suuritöisen terassin, joka on irrallinen ja jonka joutuu siirtämään pois joka kerta kun aukaisee nukkekodin ovet. Senhän saattoi arvata, että kyllästyin tähän siirtämiseen.
Kuva 43: Syksyllä 2016 purin osittain vanhan terassin ja keväällä 2017 jatkoin purkamisen loppuun.
Uusien terassien tekeminen alkoi. Uusissa terasseissa käytin mahdollisimman paljon vanhan terassin osia. Vain kuvassa 44 olevien terassien pohjalaudat olivat "uutta" materiaalia. Nekin uusiokäytössä, sillä ovat jotain hyllylautoja.
Kuva 44: Terassin pääosa valmistui huhtikuun alussa 2017. Nämä on kiinni nukkekodin isoissa etuovissa.
Kuvat 45 - 46: Alakerran oven eteen rakensin irrallisen pergolan ja terassin.
Kuva 47: Vanhoista portaista puuttui oikealta puolelta kaide ja kaidepuut. Portaita piti muutenkin vähän "fiksata" paikalleen sopiviksi. Portaat ovat siis irralliset, jotta nukkekodin isot etuovet saa auki.
Kuva 48: Tässä Nukkekoti Nehafo uusittuine terasseineen ja portaineen 10.7.2017.
NUKKEKODIN HUONEIDEN VALMISTUMISESTA LÖYDÄT KUVIA KATEGORIASTA Koti Nehafossa .
NUKKEKOTI SIRANDA
Ostin 23.1.2010 "puuvalmiin talopaketin", malli nimeltä "Lake View". Malli on englantilaisen The Dolls House Emporium nukkekotikaupan tuotantoa.
Kuva 1: Valokuva on otettu 23.1. nukkekodin pakkauksen päällä olevasta kuvasta. Nukkekotihan ei tule näyttämään ihan tällaiselta, koska sen saa itse koota, maalata / sisustaa ulkoa ja sisältä. Suunnittelen myös talon sähköistämistä. Mitä värejä käytän talon ulkomaalauksessa - on nyt mietinnässä.
Lake View talo oli kolmessa materiaalipakkauksessa. Itse talossa on yli 30 osaa ja pohjaosassa yli 20 osaa. On siinä tekemistä ennen kuin saan valmiiksi koottua!
24.1.2010 iltapäivällä "kuivaharjoittelin" eli kokeilin miten osat sopivat toisiinsa. Siitä muutama valokuva.
Kuvat 2 - 3: Kahdessa ylläolevassa kuvassa on siis itse päätalo, jonka alle tulee vielä seuraavassa kuvassa oleva pohjakerros. Etuseinällä aukeaa "isompi ovi" vasemmalle - siinä on tuo komea puinen ikkunaristikko - ja pienemmän matalamman osan ovi oikealle.
Kuva 4: Kuvissa näkyy talon sisällä vasemmassa nurkassa pyöreä aukko, johon tulee koko talon korkeudelta kierreportaat. Yllä olevassa kuvassa on talon edessä osa noista portaista.
Talon materiaali on siis MDF-levyä. Portaat, ikkunaristikko ja asukkaiden käyttämät ovet ovat vaaleampaa puuta. Koko talon korkeudeksi tulee noin metri, leveys on 65 - 70 cm, syvyys koko talolla etuterasseineen noin 40 cm ja isompien huoneiden huonesyvyys noin 30 cm.
Kuva 5: Nukkekoti Sirandan pohjakerros alkaa kohta olla ulkoapäin etuovien saranointia vaille valmis. Tässä kuvassa 14.2.2010 etuovia ei ole vielä saranoitu.
Maalaan Nukkekoti Sirandan Helmi-kalustemaalilla. Ulkoseinien pääväri on hieman ruskehtava ”marjapuuronpunainen”, lisäksi on hieman ruskehtavaa tummaa punaista ja ulko-ovet sekä ikkunapuitteet ovat tummahkoa "suklaanruskeaa".
Kuva 6: Siranda 3.3.2010. Talon rakentaminen edistyyy vähitellen. Eilen ja tänään olen liimannut osia yhteen ja ruuvannut välilattioita / kattoja "käsipelillä".
Tätä kuvausta varten asettelin pohjakerroksen ja itse talon päällekkäin kuten ne sitten valmiina tulevat olemaan. Tietysti puuttuu vielä paljon "ulkotöistäkin" mm. etuovet ja ulkokatto ja itse talo-osan ulkomaalaus.
Pohjakerrokseenhan tulee eteinen ja tupakeittiö. Itse talossa eli tässä kuvassa toisessa kerroksessa on vasemmalla isompi huone, joka on olohuone, ja oikealla pienempi huone on ehkä työhuone (en ole vielä varma onko). Kolmannessa kerroksessa on makuuhuone ja kylpyhuone - wc. Ylimpänä olevan huoneen tarkoitusta en ole vielä ratkaissut.
Kuva 7: Sirandan keittiö 7.3.2010. Wilhelmiina ja Feri kotinsa työmaalla. Siellä on helpompi hahmottaa, miltä tuleva koti näyttää sekä tehdä sisustuksen ja kalustuksen jatkosuunnitelmia.
Talon pohjakerrokseen tulee iso tupakeittiö. Keittiön päävärit ovat sininen ja valkoinen. Keittiön seinät ovat jo valmiina. Kuvassa vasemmalla sininen "liuskekiviseinä" ja muut seinät vaalean sinistä tapettia. Lattialaudat (Bilteman sytykkeitä) ja vielä osina olevat kierreportaat on jo tuotu työmaalle.
Kuva 8: Tässä vielä tämä sininen "liuskekiviseinä". "Liuskekivet" on leikattu sinikukallisesta vanhasta, käyttämättömästä tapetista, jonka kukat olivat liian isoja nukkekotiin. Liuskeet on liimattu valkoiselle piirustuspaperille jättäen pienen raon liuskeiden väliin. Ja sitten tuo piirustuspaperi on liimattu seinälle.
Kuvat 9 ja 10: Sirandan etuovet ovat haasteellisia tehdä, kun niissä ei ole perinteisiä ikkunoita.
Pohjakerroksen iso etuovi on samalla yksi keittiön seinistä. Samaa sinistä tapettia kuin keittiön takaseinässä. Lisäksi alhaalla ja ylhäällä on netistä tulostettua majakka-aiheista sinisävyistä "boordinauhaa".
Kuva 11: Sirandan "päätalo" näyttää 13.3.2010 tällaiselta. Talo on siis liimattu ja ruuvattu lukuunottamatta ulkokattoa. Myös etuovet ovat vielä kesken.
Kuten tavallista teen yhtäaikaa monenlaista rakennustyötä; pohjamaalaan ja liimaan mdf-levyjä, maalaan ulkopintoja, maalaan ikkunakehikkoja ja talon sisäänkäyntien ovia, tapetoin seiniä ja mietin / suunnittelen jo seuraavia työvaiheita.
Kuva 12: Tapetoin vinttikerroksen seinät, kun huomasin että se on helpompi tehdä ennen kuin laitan ulkokaton paikalleen.
Kuva 13: Sirandassa juhlittiin 22.3.2010 harjannostajaisia, kun talo sai ulkokaton.
Kuva 14: Sirandan viimeisetkin etuovet on saranoitu tänään 31.3.2010. Kuvassa ovat päällekkäin Sirandan pohjakerros ja itse talo kuten se valmiinakin tulee olemaan.
Kuva 15 - 16: Seinien tapetointia ja lattioiden laittamista.
Kuva 17: Kylpyhuone 20.2.2011. Milloinkahan tämä valmistuu, miettii perheen isä Feri. Vähän yli vuosi on siitä, kun talopaketti ostettiin ja kodin rakentaminen alkoi. Viimeiset 5 kuukautta on rakennustyömiehillä mennyt muissa rakennuskohteissa. Nyt parina päivänä he ovat taas ehtineet jatkamaan Sirandan sisustustöitä; tapetteja seinille, lattioiden sekä lattia- ja kattolistojen laittamista.
Kuva 18: Etuoven puinen ikkunaristikko ja "lasien" liimaus siihen on menossa 13.3.2011.
Kuva 19: Etuovi sisältäpäin / kaksi ylintä kerrosta.
Kuva 20 - 21: Sisäkuvia Sirandasta 13.3.2011.
Kuvat 22 - 23: Sirandan savupiipun rakentamista keväällä 2011.
Savupiipun pohja on tehty koivuvanerin jämäpaloista ja Bilteman puusytykkeistä. Pohja on päällystetty tummanpunaisenruskealla pahvilla, jolle on liimattu leveille sivustoille "tiiliä". Tiilet on leikattu sopivan harmaasta tapetista. Savupiipun kapeille sivustoille tuli "tiilien" tilalle "laattoja".
Kuva 24: Savupiippu katolla paikoilleen liimattuna toukokuun 2011 lopulla.
Kuvat 25 - 27: Sirandan ulkokaton materiaali on vanhan lankun näköistä pahvia.
Kuvat 28 - 29: Nukkekoti Siranda pääsi oikealle paikalleen 30.06.2011 eli nyt pohjakerros ja päätalo ovat jo päällekkäin.
Kuva 30: Paljon on vielä tekemistä ulko- ja sisäpuolella.
Kuva 31: Nukkekoti Sirandan sähköistys valmistui 5.7.2013.
Kuva 32. ja 33: Nukkekoti Siranda valmistui ulkoapäin 4.9.2014.
Kuva 34: Vasen etuovi kokonaisuudessaan tai oikeammin tässä on kaksi osaa - yläosan iso vasen ovi ja sen alle jäävä pienempi alaosan vasen ovi.
Kuva 35: Talo sisältä kokonaisuudessaan: alin kerros keittiö ja eteinen, toinen kerros olohuone ja käsityö- ja lukunurkkaus, kolmas kerros vanhempien ja pienten lasten makuuhuone sekä kylpyhuone. Ylimmässä kerroksessa on kahden isoimman lapsen huone. Sisustaminen on vielä kesken.
NUKKEKOTI SIRANDAN HUONEIDEN VALMISTUMISESTA LÖYDÄT ENEMMÄN KUVIA JA JUTTUA KATEGORIASTA Koti Sirandassa.
JOULUMÖKKI
Joulumökissä asuu Emma-mummi. Joulumökki on siis Nukkekoti Nehafon ja Nukkekoti Sirandan perheiden mummila ja siellä on aina joulu. Mökkiin laitan suurimman osan niistä pienistä "jouluihanuuksista" joita olen tehnyt ja saanut.
Joulumökki on Gepetton "Talo Aurinkoinen I", ikkunoita ja ovia vailla oleva valmis "talopaketti", joka saapui minulle 2.12.2011.
Kuvat 1 ja 2: Tässä "kuivaharjoituskuvia" eli kokeilin miten mökin osat sopivat toisiinsa.
5.11.2012 Joulumökki oli vielä ihan "alkutekijöissään" eli "talopaketille" en ollut tehnyt mitään. Aloitin kuitenkin kierreportaiden rakentamisen, jotta osasin sahata lattialevyihin porrasaukot oikeaan kohtaan.
Kuva 3: Kierreportaiden materiaali oli sitä mitä kotoa löytyy. Useimmat helminauhat olin ostanut kirpputoreilta muutamalla eurolla. Materiaali on pääosin puuta ja hieman metallia. Porrasaskelmat ovat ohutta saksin leikattavaa koivuvaneria. Lisäksi tarvitsin coctailtikkuja ja kaidehelmien sisään kupari- tai hopealankaa. Kierreportaiden mallin olin löytänyt joskus netistä.
Kuva 4 - 5: Melkein valmiit kierreportaat. Portaat tulevat päällekkäin, jolloin porrasaukot ovat kahdessa kerroksessa samassa nurkassa. Näin portaat vievät vähemmän tilaa. Kuten näkyy, en osaa tehdä "värittömiä" portaita. Minulla pitää aina olla värikästä.
Kuvat 6 ja 7: Keväällä 2013 pohjamaalausta helmikuussa ja ulkomaalausta huhtikuussa. Pohjamaalina Otex ja ulkomaalina Helmi-kalustemaali, joka muistuttaa väriltään ehkä "vähän vatkattua puolukkapuuroa".
Kuva 8 ja 9: Joulukuussa 2013 jatkoin pitkän tauon jälkeen Joulumökin rakentamista. Ostin valmiit ikkunat ja ovet, mutta ne eivät olleet kaikilta osin ihan sopivia ovi- ja ikkuna-aukkoihin, joten minun piti tilkitä / peittää rakoja. Tämä teki rakentamisen paljon mielenkiintoisemmaksi! Osaan ikkunoista en löytänyt edes sinnepäin olevia valmiita ikkunoita, joten ne oli alusta asti tehtävä itse.
Kuva 10: Kuten yleensäkin niin nytkin minulla oli yhtä aikaa menossa erilaisia työvaiheita. Tässä sokkelin tekeminen "liuskekivistä" eli harmaan mustan kirjavasta tapetista. Pohjan olin valmiiksi maalannut ruskeaksi.
Kuvat 11 ja 12: Maaliskuussa 2014 talossa oli tapetoitu suurin osa seinistä ja verhotankoja kiinnitetään. Tein nämä siis ennen talon kokoamista.
Kuva 13: Oli aika koota talo 11.3.2014.
Kuva 14 ja 15: Kun ulkona on melkein 30 astetta lämmintä varjossa, niin sisällä on mukava rakennella Joulumökkiä. 19.5.2014. Keittiön lattialautojen sahausta Bilteman puisista sytykkeistä. Ennen lattialautojen paikalleen liimaamista käsittelin ne vielä värittömällä Kiva kalustelakalla, jota sattui olemaan huushollissani oikeiden huonekalujen käsittelyn jäljiltä. Valitsin lattialankuiksi sellaisia "lautoja", joissa on valmiiksi tuollaisia kauniita kuvioita ja haluan niiden näkyvän myös valmiissa lattiassa.
Kuva 16: Monta vuotta sitten ostin kirpparilta muutamalla eurolla "varmuuden vuoksi" "puisia" pöytätabletteja, joissa on hyvin ohuet rimat. Nyt niistä oli hyvä leikellä Joulumökin ulkokattoa. Pidän tästä kattomateriaalista, koska se on "elävän" näköinen ja se on helppo pitää pölystä puhtaana imuroimalla.
Kuva 17: Joulumökki näytti tällaiselta 19.5.2014.
Kuvat 18 ja 19: Kesäkuussa 2014 laitoin Joulumökkiin ison etuoven pianosaranan sekä nurkka- ja sokkelilaudat.
Kuva 20: 11.9.2014 koitti se päivä, kun oli aika siirtää Joulumökki entisestä kodistani, jossa sitä olin rakennellut, nykyiseen kotiini.
Kuva 21: Joulumökin asukas eli Emma-mummi tarkasteli vasta rakennettua pientä terassia ja ulkoportaita.
Kuva 22: Joulumökki oikealla paikallaan syyskuussa 2014. Ulkoisesti puuttui enää savupiippu. Sisällä riittää vielä paljon tekemistä.
Kuvat 23 ja 24: Marraskuun alussa 2014 laitoin kierreportaat paikoilleen. Tosin laitoin ne erillisinä kierreportaina enkä yhtenä kokonaisuutena kuten aikaisemmin olin ajatellut. Ensimmäisessä kuvassa on portaat keittiöstä toiseen kerrokseen ja portaiden takana on wc:n valeovi, kun talossa ei ole oikeasti tilaa wc:lle. Toisessa kuvassa on portaat olohuoneesta ts. toisesta kerroksesta kolmanteen kerrokseen.
Kuva 25: Kierreportaiden alle j'' pieniä hankalasti käytettäviä tiloja. Tässä nurkkauksessa istuu Kirsiltä viime joulukalenterista saamani tonttu.
Kuva 26: Joulumökkiin saatiin sähköt 14.12.2014. Tosin muutama lamppu vielä puuttui. Ylimmässä kerroksessa eli makuuhuoneessa on ainakin toistaiseksi patterilla toimiva led-valo ja muualla oikea perinteinen sähkövalo.
Kuva 27: Joulumökki valmistui 27.4.2019. Kun tein sille vihdoinkin savupiipun.
JOULUMÖKIN HUONEIDEN VALMISTUMISESTA LÖYDÄT ENEMMÄN KUVIA JA JUTTUA KATEGORIASTA Joulumökki.