Terveisiä Budapestistä! Eilen illalla palasimme mieheni kanssa viikon lomamatkalta Budapestistä ja tänään aamulla lensimme Helsingistä Kuopioon, josta matka jatkui vielä omalla autolla kotiin. Budapestissä oli aurinkoista, suorastaan helteistä; päivällä + 30 asteen molemmin puolin ja illalla vähän alle 20 astetta. Yhtenä päivänä oli ukonilma ja vähän satoi.

1615873.jpg

Kuva 1: Vasemmalla rannalla Buda, välissä Ketjusilta ja oikealla puolella Pest.

Kuva on otettu Gellértvuorelta.

1615878.jpg

Kuva 2: Ajatella, että jossakin maassa, kuten Unkarissa on Parlamenttitalo kuin unelmien linna! 

1615881.jpg

Kuva 3: Visegrád kylässä

Renesanssiravintolassa tarjoiltiin lähdevesi, puna- ja valkoviini tällaisista kannuista. Myös muut ruokailuastiat olivat punertavaa savea.

1615882.jpg

Kuva 4: Budapestin kaupoissa oli toinen toistaan ihanampia nukkeja myynnissä. Tässä yksi (koko ehkä 20 - 25 cm). Tällä kertaa tyydyin huomattavasti vaatimattomampaan kansallisnukkeen. Vaikka mieli teki juuri tätä nukkea. Ehkäpä ensi kerran... koska kerään kansallisnukkeja.

1615907.jpg

Kuva 5: Juliana-äiti oli muuten mukana, ihan oikeasti. Perusajatus oli, että jospa Juliana-äiti ja hänen miehensä tapaisivat Budapestissä. Mutta he eivät tavanneet (koska edelleenkään en löytänyt "sopivaa" perheen isää).

Tänään aamulla oli vähän aikaa huoli, hävisikö Juliana-äiti. Miten olisin asian Nehafon lapsille kertonut, jos näin olisi käynyt?

Kun aamulla menimme hotellin lentokenttäbussilla Helsinki - Vantaan lentoasemalle, niin bussi ajoi ensin ulkomaan terminaaliin ja muut matkustajat jäivät siellä pois. Kun tulimme sitten kotimaan terminaalin eteen, niin bussin perälläpä ei ollutkaan minun pientä punaista matkalaukkua, jossa oli mm. Juliana-äiti ja molemmat kamerani (vanha järjestelmäkamera kaksine "putkineen" ja salamalaitteineen sekä reilun vuoden vanha digikamerani!). Bussin kuljettaja oli nostanut matkalaukkuni ulos bussista ulkomaan terminaalin edessä luullen että se on niiden matkustajien, jotka siinä jäivät pois. Kun hänelle "valkeni", ettei näin ollutkaan, hän lähti kiireesti autolla hakemaan matkalaukkuani, joka oli siis jäänyt ulos ulkomaan terminaalin eteen. Onneksi matkalaukku löytyi sieltä.

1615909.jpg

1615912.jpg

Kuvat 6 ja 7: Juliana-äiti löysi Budapestistä aivan ihania koiria, kissoja ja nalleja. Mustavalkea Musti koira on ehkä liian iso nukkekotiin, mutta kuitenkin laitan sen sinne. Se on niin ihana! Koiriahan on tosi isojakin.

Nämä ihastuttavat eläimet ovat "Handmade" eli käsin tehtyjä. Unkarissako vai jossain muualla, en tiedä. Piipunrassista. Sillä vanha rouva, joka myi näitä pikkuruisessa liikkeessään, puhui vain unkaria eikä juuri ymmärtänyt englantiakaan. Kaupassa myytiin vain "pehmoleluja". Usein samalla mallilla tehtyjä, koko vain kasvoi. Hyllyt täynnä näitä! Uskomaton näky!

Arvatkaapa hintataso? Kuvan 7 pienemmät eläimet maksoivat noin yhden euron. Mustin ja kuvan 7 oikeanpuoleisen ruskean nallen (jota ei ole tehty piipunrassista - "tehdastekoinen") sain kaupan päälliseksi.

Tässä vihje Budapestiin matkaajalle tästä kaupasta:

Liikkeen kyltissä teksti: MINI DELIKÁT , II. UDVARBAN

Kadun nimi oli Petöfi Sándor utca (samalla kadulla on yksi keskustan posteista).

Melko lähellä Elisabet-siltaa, kävelykatu Váci utca myös lähellä, samoin Astoria hotelli.

1615916.jpg

Kuva 8: Astioita nukkekotiin, käsin maalattuja! Vasemman puoleiset ostin Budapestistä.

Liikkeen nimi oli: FolkArt Kézmũvesház (FolkArt Graftman's House)

Kadun nimi oli Régiposta utca.

Helpoiten löytää kun menee ensin  Váci utca kävelykadulle.

Tämän liikkeen mainoksia oli ainakin englanninkielisissä Budapestlehtisissä.


Kaksi oikeanpuoleista kannua löysin

Széntendre kaupungin pieniltä kujilta, keramiikkatehtaan myymälästä.

 

Jos joku on menossa Budapestiin tai / ja Széntendreen, voin yrittää neuvoa tarkemminkin "tietä" näihin liikkeisiin. 

1615904.jpg

Kuva 9: Tätä arkkua "en voinut jättää" Budapestin Suureen kauppahalliin! Vaikkakin Nukkekoti Nehafossa on kyllä jo ennestään ehkä liikaakin arkkuja. Mutta erilaisia.

En löytänyt Budapestistä varsinaista "nukkekotikaupaa", vaikka etukäteen kuulin että sellainen olisi ainakin yhdessä ostoskeskuksessa. Mutta missä? Emme käyneet yhdessäkään ostoskeskuksessa. Olen tyytyväinen "unkarilaisiin" löytöihini.

Vihje hyvästä ja melko edullisesta hyvän palvelun kahvi- ja ruokapaikasta:

Amstel River Cafe (Sörözö – siis "kapakka" – mutta positiivisessa mielessä)

Helpoimmin löytää kun menee ensin  Váci utca kävelykadulle ja kääntyy siltä Párisi utca kadulle (vasemmalla puolella Párisi utca kadulla).  

Kadulla on pöytiä, sisätilaa myös. Emme tosin edes käyneet sisällä, söimme useamman kerran ulkona istuen.

Hyvää perinteistä unkarilaista ruokaa, ehkä myös "modernimpaa". Herkullista kanasalaattia!

Aikaisemmin kertomani kaksi budapestiläistä liikettä ovat melko lähellä tätä kahvilaa.

 

Kun ihmiset puhuivat unkaria, sitä oli mukava kuunnella. Jotenkin kuulosti minun korvissani ainakin "pehmeältä" kieleltä. Vaikka en mitään ymmärtänyt. Ja kuten huomaatte, ei kirjoittaminenkaan ole mitään yksinkertaista. Vähän väliä tarvitaan tekstikäsittelyn erikoismerkkejä.